klik op het kaartje voor een demonstratie!!!

Laatste nieuws

De gemeente Roermond stelt 61.000 euro ter beschikkeing voor het aanschaffen van AED voor vereniging...
6 september 2010
De Zorgtrainers hebben een webshop geopend waar u een AED kunt aan schaffen. Lees meer....
5 april 2010
Een ongeluk zit in een klein hoekje.
28 januari 2010
U bevind zich in:Reanimatie & AED

Reanimatie & AED

Introductie

Heeft u er wel eens bij stilgestaan dat er in ons land elk uur 2 mensen overlijden aan een hartinfarct ?

Bij een plotselinge hartstilstand - meestal door een hartinfarct - is reanimatie van levensbelang. Hartmassage en mond-op-mond beademing, afwisselend toegepast, kan iemands leven redden. Mensen krijgen een hartinfarct en hartstilstand meestal thuis. Een redding is dus afhankelijk van degene die toevallig in de buurt is, en of die persoon kan reanimeren.

Binnen enkele minuten na de hartstilstand raken de hersenen al onherstelbaar beschadigd door gebrek aan zuurstof. Door direct te reanimeren (hartmassage en mond-op-mond beademing; de Basic Life Support) blijft de zuurstofvoorziening op gang en wordt beschadiging in het algemeen voorkomen.

Binnen de reanimatie wordt gesproken over de overlevingsketen, oftewel de Chain of Survival. Binnen deze overlevingsketen is een zeer belangrijke rol weggelegd voor de leek. Immers, de leek draagt zorg voor directe alarmering en kan de basic life support toepassen. Hierna kan ambulancepersoneel de reanimatie optimaal overnemen.

Chain of Survival:

  • directe alarmering (meestal door leken)
  • snelle reanimatie (meestal door getrainde leken)
  • snelle defibrillatie (door getrainde leken en professionals)
  • snelle specialistische reanimatie (ambulance, spoedeisendehulp-verpleegkundigen)


Zoals gezegd, elke fase is van levensbelang voor het slachtoffer. Als binnen 2 minuten na het begin van de circulatiestilstand de reanimatie is begonnen, is de overlevingskans 18%. Als in de eerste 5 minuten wordt gedefibrilleerd, stijgt de overlevingskans naar 72%. Iedere minuut uitstel van defibrillatie betekend een afname van de overlevingskans met 10% ! *

De ZorgTrainers kunnen voldoen aan de vraag om een ieder te scholen in de basic life support en de defibrillatie (automatische externe defibrillator). Links in dit scherm ziet u de link naar cursus Basic Life Support en de cursus Automatische Externe Defibrillator. Klik hierop voor meer specifieke informatie. Door op ons logo, in de linkerboven-hoek te klikken, komt u weer terug op de startpagina.

Zorg voor uzelf en voor de mensen om u heen. Het kan uw leven redden.

* bron: Nederlandse Hartstichting, Nederlandse Reanimatieraad.